Ενεργοί πολίτες – κοινωνιστές: Για μία Νέα Κοινωνική Ηθική

*Το κείμενο έχει τη αποδοχή της ολομέλειας της Πρωτοβουλίας της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών

 

Στην Ελλάδα όταν είναι να γκρεμίσουμε εμφανιζόμαστε πολλοί

Όταν είναι να χτίσουμε, είμαστε πάντα λίγοι

Το χειρότερο όμως είναι ότι γκρεμίζοντας, είμαστε σίγουροι ότι κάτι θα χτιστεί…

Αν περιμένεις  «από τους άλλους» να αλλάξουν τον κόσμο. Θα πρέπει να αναρωτηθείς σοβαρά αν εσύ αξίζεις να ζήσεις σε εκείνον….

Μην ψάχνεις για θετικά παραδείγματα και πρότυπα,  γίνε εσύ το παράδειγμα για τους άλλους, είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις…

Ο πραγματικός επαναστάτης είναι αυτός που νοιάζεται για τους συνανθρώπους του και δεν περιμένει να αλλάξει την πολιτική και η κοινωνία για να το αποδείξει έμπρακτα.

Το κίνημά μας είναι κοινωνικό και θα παραμείνει κοινωνικό.

Όποιος ονειρεύεται έδρανο στη βουλή των Ελλήνων ας φτιάξει κόμμα

Θα οικοδομήσουμε μία νέα κοινωνική ηθική που μας αξίζει και θα την κάνουμε πράξη

Ενδεικτικά Παραδείγματα

– Δεν εξαπατούμε τους συνανθρώπους μας, ούτε τους εκμεταλλευόμαστε. Προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς στις συναλλαγές μας. Είναι δύσκολο. Το γνωρίζουμε. Γιατί μας μεγάλωσαν σε μία διεφθαρμένη κοινωνία. Αλλά αντιδρούμε, όσο μπορούμε σε αυτό.. και κάποτε ίσως να μη χρειαστεί να  είμαστε «ανθρωποφάγοι» για να ζήσουμε.

– Δεν κλέβουμε το κράτος, δηλαδή τους άλλους συνανθρώπους μας που πληρώνουν φόρους. Γιατί έτσι δεν ζούμε έτσι εις βάρος του κράτους, αλλά εις βάρος των συνανθρώπων μας. Πρακτικά ζητούμε πάντοτε αποδείξεις για κάθε υπηρεσία. Εμείς οι ίδιοι κόβουμε πάντοτε αποδείξεις και ενθαρρύνουμε και τους συνανθρώπους μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμε την κρατική διαφθορά και αυθαιρεσία…

– Απαιτούμε παραδειγματικές ποινικές διώξεις σε όσους δημόσιους λειτουργούς διασπαθίζουν τον πλούτο της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε επώνυμα ή ανώνυμα, ατομικά ή ομαδικά κάθε πρόσωπο που νομίζει ότι μπορεί να ζει εις βάρος μας, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, οποιοδήποτε αξίωμα και αν έχει.

– Έμπρακτη Αλληλεγγύη. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας με όποιον τρόπο μπορούμε, ειδικά όσους έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη μας αποδεικνύεται από τις πιο απλές πράξεις, όπως να σηκωθούμε από τη θέση μας στο λεωφορείο για να καθίσει ένας ηλικιωμένος ή ένας ανάπηρος, δίνοντας ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που πεινάει, βοηθώντας κάποιον γείτονά μας, να συμμετέχοντας ενεργά σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο συλλογικό ή δημόσιο όφελος.

– Προστατεύουμε το περιβάλλον. Παρακινούμε και άλλους να το κάνουν, όπως και επιπλήττουμε αυτούς που δεν το σέβονται.

  • Η αρχή της αναλογικότητας των πράξεών μας: Κάθε ενέργειά μας, οφείλει να ορίζεται και να περιορίζεται από την κατάσταση των άλλων. Σε έναν άνθρωπο που πετάει ένα σκουπιδάκι στο δρόμο, πολύ ευγενικά με τον τρόπο μας προσπαθούμε να του δείξουμε το σφάλμα του. Σε κάποιον που μολύνει το περιβάλλον συνειδητά για ίδιον όφελος, ανάλογα με την περίπτωση κάνουμε συστάσεις ή καλούμε την αστυνομία με σκοπό να λάβει το μήνυμα ότι δεν αστειευόμαστε ούτε παίζουμε με την υγεία μας ή την υγεία των παιδιών μας. 

Η Καμπάνια Θα ξεκινήσει από όλες τις οργανώσεις και τα μέλη της Βουλής. Στον δικτυακό χώρο www.koinonimako.gr  θα διαμορφωθεί ειδικό σύστημα που κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει μία συγκεκριμένη πρακτική, στάση, συμπεριφορά. Στη συνέχεια θα καλέσουμε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν ένα σώμα προτάσεων που θεωρούν ως σημαντικές αλλά και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής.

Η νέα κοινωνική ηθική που θα αποφασιστεί με αυτόν τον τρόπο θα διαδοθεί καλώντας τους πολίτες να την κάνουν άμεσα πράξη. Έτσι δημιουργείται μία νέα κουλτούρα, που θα παρακινήσει, θα βρει μιμητές και εντέλει δύναται να αποτελέσει την κυρίαρχη κουλτούρα, μεταβάλλοντας απίστευτα την ελληνική νοοτροπία, καθώς είναι μία ηθική που γεννήθηκε από την ίδια την κοινωνία και δεν επιβλήθηκε από άλλους θεσμούς. Αυτή η πρωτοποριακή διαδικασία, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τη δημιουργία της μετανεωτερικής Ελλάδας.